Magdalena: Hjälp tävlingsarrangörerna med ditt sätt att agera och delta i tävlingarna!

Sådär ja, nu drar tävlingarna igång och allting kan återgå till det normala………
Många av oss tyckte i och för sig det var ganska skönt att få lite ledighet. Familjetid, tid att måla gästrummet, tid att klippa gräset. Unghästarna mådde säkert också bara bra av att kunna utbildas i lugn och ro och slippa den hektiska kvalvåren.
Men nu kan vi lägga allt det där bakom oss, gå in i vår lilla bubbla och återgå till det normala. Nu kan vi tävla igen, kvala till Falsterbo, kvala till SM eller bara kvala till en högre höjd.

Fast riktigt normal kommer det ju inte att bli. Logistiken kring en hopptävling när det bara får vara 50 personer på plats samtidigt är inte att leka med. Framförallt på en ponnytävling när man inte kan hoppas att åtminstone några klarar sig utan hjälp och hindren åker upp och ner som en hiss hela dagen.

Tänk på alla funktionärer ni brukar se när ni är ute på tävling. Parkeringsvakter, sekretariatspersonal, insläpp till framhoppningen, ringmaster, banpersonal, utsläpp. I domartornet sitter det några stycken, sen är det folk som kör traktor, städar toaletterna och löser alla små problem och situationer som kan uppstå under en tävlingsdag.

Den första halvan av den här helgen är de reducerade till fem om klasserna är fulla. Fem! Fem funktionärer kan man använda för att dra runt en Nationell tävling. Jag fattar helt ärligt inte att man ens vågar försöka. Det finns inga marginaler. Alla måste jobba för två och om något strular till sig finns det ingen över som kan ta tag i det. Visst känns det överdrivet när man precis varit på Ica och parkeringen var full med folk som alla går och klämmer på samma saker inne i butiken. Eller när gymmet kan släppa in 50 personer i sin svettiga lokal och vi oftast har flera hektar att sprida ut oss på. Men nu är reglerna sådana och om vi vill kunna tävla så måste vi lyda dem.
Funktionärerna är våra hjältar!
Framförallt så måste vi förstå att det inte är arrangörens ide att tvinga någon att vända för att man inte kunde lämna lillasyster ensam hemma. Eller förbjuda dig att sitta kvar över en klass du inte deltar i. Egentligen har man inte en man över för att räkna folk på parkeringen, men det måste man ha. Om det finns misstanke om för mycket folk på plats riskerar tävlingen att stängas ned. Direktiven från centralorten är mycket tydliga på den punkten.

Tack och lov så ändrar man reglerna på söndag när seniortävlandet drar igång. Från och med söndag räknas inte funktionärer och tävlande in i de 50 som är max. Bara föräldrar och hästskötare eller andra medhjälpare.

Det underlättar väldigt mycket. Men, vi måste fortfarande räkna folk när de anländer, vi måste fortfarande försöka hitta lösningar som gör att tävlingen kan flyta på. För det blir långa dagar och fulla klasser. Alla vill vi ju ut och tävla nu. Kvala till Falsterbo, kvala till SM eller bara göra den där debuten i en högre höjd som vi egentligen planerat att till april.
Så kom ihåg att det finns en anledning till varför tävlingen måste gå till på ett visst sätt. Och för allt i världen, kom ihåg att de där funktionärerna som drar runt den där tävlingen, som har blivit lite extra besvärlig att köra just i år, de gör det helt utan egen vinning.
Så hjälp dem att göra tävlingarna åt oss. Kom inte för tidigt, stanna inte för länge, ta inte med fler än du behöver och framför allt, var vänlig, glad och tacksam  att de arrangerar en tävling överhuvudtaget så vi slipper att klippa det förbaskade gräset den här helgen också.

#kramaenfunktionär
#ellernejförrestenvinkaåtdempåenhästlängdsavstånd

Fler nyheter

Hela havet stormar i dansk ridsport

Det prisvinnande företaget Global Equestrian Group är skandaliserat, Blue Hors-stuteriet drar ner. Ett vanvårdsärende hos stuteri Viegård har skakat om Danmark. Det gungar rejält under

Läs mer »

Skymning över Flyinge, del 6

En fantastisk framtidssatsning menar vissa. En miljöskandal menar andra. Här kikar jag på turerna kring det omtalade – och avstannade – arenabygget mitt i Flyinge.

Läs mer »

@

Ej aktiv på sistone