5 januari, 2020

Nytt år, ny träningssäsong.

Den där nytändning kom med i det nya året precis som den brukar. Ingenting har egentligen förändrats. Hästarna må ha blivit ett år äldre, men de uppför sig precis som de gjorde förra veckan. Det är fortfarande mörkt och kallt men man smider ändå planer för treårstest i Maj. Fyraåringarnas första outing i April och de äldre hästarnas debut på en högre höjd, förhoppningsvis någon gång i Mars.

Efter nyår kommer man till träningen full av ambition att göra det här året till det bästa hittills och därför kommer nu några tips för hur man får ut det mesta av sin träning. En del av det här borde egentligen vara självklart, men jag har upptäckt att det nog inte är det för alla.

 

Lucy på träning för Kaiser Johannsmann i Januari förra året. Vi fick några härliga avhyvlingar på tyska i början av passet men vi bet ihop och kämpade på. Största belöningen var inte det där “Bravot” i slutet, även om det var härligt att höra, utan helt enkelt att vi åkte hem lite bättre än när vi kom!”

-Kom till träningen it tid, väl förberedd och med din utrustning i ordning.

Visst, ibland kommer livet i vägen. Ambitionen var att hinna med ett bra markarbetespass dagen innan träningen, men något hände och planerna gick i stöpet. Självklart är du välkommen till träningen ändå, men berätta gärna i början av lektionen att du tyvärr inte hunnit rida på ett par dagar, så att vi kan anpassa kraven efter det, istället för att bli arg på din häst för att den varken är lösgjord eller lydig när den faktiskt inte kan hjälpa det.

-Var ärlig mot din tränare och mot dig själv. Med dina ambitioner och med hur mycket arbete du verkligen kan och vill lägga ner för att nå dit. Om du inte brukar hoppa så högt, om din häst aldrig hoppat en mur förut eller om den brukar vara lite tittig på vattenmattan, säg meddela det innan du styr på och hoppas på det bästa så kan övningen anpassas efter dina förutsättningar.

-Om du vill träna på något speciellt, meddela din tränare någon dag innan träningen så att hen kan planera för det. Likaså, om du har något du vill diskutera med din tränare, ring på en tid då du vet att det finns tid att prata istället för att försöka klämma in det på den timmen träningstid som du delar med tre andra.

-Använd naturliga pauser i lektionen för att plocka av jackan, rätta till din utrustning, dricka en klunk etc. istället för att göra ett avbrott mitt i en övning.

-Lite snack med träningskompisarna under framskrittningen är helt i sin ordning, men när lektionen startat, var uppmärksam på vad din tränare säger. Annars riskerar du att missa något viktigt eller att slösa tid genom att vara tvungen att få instruktionerna igen.

-Var uppmärksam på dina träningskompisar. Du kan förmodligen lära dig någonting av att titta på dem och du måste också se till att du inte stör deras träning genom att vara i vägen.

-Försök ändå att använda tiden mellan dina turer till att fortsätta arbeta din häst. Håll igång den lite så att den förblir alert på dina hjälper och försök att förbättra de saker din tränare gjort dig uppmärksam på innan det blir din tur nästa gång.

-Bli inte förnärmad om din tränare säger att du ska göra något annorlunda. Istället, försök att utföra instruktionerna så väl du kan. Om något är oklart, fråga gärna, men tjafsa inte emot. Att ignorera instruktioner din tränare har gett dig eftersom det inte är vad din gamla tränare sa eller hur du brukar göra är kontraproduktivt. Din tränare har bett dig att göra en sak på ett visst sätt baserat på sin erfarenhet och övertygelse om att det är vad som fungerar bäst i hens system. Du kommer inte att få ett bra resultat på en övning om du inte förbinder dig att lita på din tränare och utföra den så korrekt som möjligt.

Här blir det tufft för många, men kom ihåg att du har valt att träna för den tränare du rider för av en anledning. Ofta känns det obekvämt i början när man försöker att förändra något, så ge det lite tid. Det finns mer än ett sätt att ta sig till Rom, men man måste välja en väg. Att blanda hej vilt mellan olika vägbeskrivningar funkar sällan. Det är först när man verkligen gått till djupet med en ny teknik man kan utvärdera den och se hur väl den passar in i ens eget system.

-Träna vidare hemma. Det är inte träningen en gång i veckan eller varannan vecka utan hur man arbetar mellan träningarna som avgör vilka resultat man får. Din tränare kan inte göra dig till en bättre ryttare. Bara du kan göra det!

Ha en bra träning och bidra gärna i kommentarerna om det är något annat du tycker att dina elever eller dina träningskompisar borde fatta själv men inte riktigt gör.

/Magdalena

#Rideordie

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *