Nu börjar smittsäsongen

Kvarka har drabbat flera stall och ridskolor i Stockholmsområdet och nu påminner också statsveterinär Gittan Gröndahl om att EHV-1 kan blossa upp den här tiden på året.

– Nu börjar EHV-1-säsongen. Tempa hästarna o stanna hemma om någon häst i stallet har haft feber, skriver tf statsveterinär Gittan Gröndahl på Facebook idag.
Hon vill också påminna om att inte sprida anklagelser och misstankar – just EHV-1 är ett virus som kan ligga latent hos hästar i många år och plötsligt bryta ut. Smittan kan spridas utan att man som hästägare är vårdslös.
– Skicka hjärtan o pepp till de som får sjuka hästar och hjälp till att sprida kunskap, inte oro och misstro. Alla kan drabbas eftersom vilande virus kan ploppa upp o börja smitta på vilken häst som helst som träffat på viruset tidigare i livet – och det har många hästar, skriver Gittan Gröndahl.

Läs mera, Ridenews…

Fler nyheter

Hela havet stormar i dansk ridsport

Det prisvinnande företaget Global Equestrian Group är skandaliserat, Blue Hors-stuteriet drar ner. Ett vanvårdsärende hos stuteri Viegård har skakat om Danmark. Det gungar rejält under

Läs mer »

Skymning över Flyinge, del 6

En fantastisk framtidssatsning menar vissa. En miljöskandal menar andra. Här kikar jag på turerna kring det omtalade – och avstannade – arenabygget mitt i Flyinge.

Läs mer »

@

Ej aktiv på sistone